Itthon » Közélet

Alkudozhat a város a vállalkozókkal

Valószínű, hogy jövőre csökken az udvarhelyi jogi személyeket sújtó 1,3 százalékos ingatlanadó.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
FeketeBZoltan6a

Elhunyt Fekete B. Zoltán újságíró

Váratlanul elhunyt Fekete B. Zoltán, az Udvarhelyi...
BorbolyHomorodmegbeszeles

Nagy terveik vannak Borbolyéknak Homoródfürdővel

Annyira, hogy a megyeelnök a tervekről szóló...
fotó: Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal/Lőrincz Csaba

Nagyon, de nagyon sok pénz érkezik a városba

A gimi, a színház, a leendő kézilabda-akadémia és a...

Sikert könyvelhetnek el hamarosan a vállalkozók
Sikert könyvelhetnek el hamarosan a vállalkozók
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. augusztus 17., 14:40
1 hozzászólás. 

Még konkrétumokkal nem tudtak szolgálni, de mind a polgármester, mind az önkormányzat képviselői, akárcsak az udvarhelyi vállalkozók nagyon valószínűnek tartják, hogy a 2017-es helyi ingatlanadók kisebbek lesznek az ideieknél.

A kezdődő párbeszéd eredményeként szerdán a városatyák és az UKKSZ képviselői közös sajtótájékoztatót tartottak a Gondűző szállodában, több téma felszínét kapargatva.

Kifutottak az időből

Az ügy előzménye, hogy az év elején megváltozott az adótörvénykönyv, amely szerint 2016-ban az udvarhelyi jogi személyek többségének jelentősen megnőtt az ingatlanadója. Ezért az önkormányzat által megszavazott, 1,3 százalékos adókulcs csökkentését kérték a második félévre.

Jogász segítségével feltérképezték a törvényes lehetőségeket, és kiderült, hogy lehetett volna változtatni a helyzeten, de a választások és egyéb bonyodalmak miatt kifutottak az időből – ismertette a részleteket Nagy György, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének elnöke.

Jakab Attila önkormányzati képviselő hozzáfűzte, legkésőbb júniusban lehetett volna dönteni az év második felére vonatkozó adócsökkentésről, de időben nekilátnak a következő évi adók mértékének megállapításának, illetve a vállalkozókat segítő konstrukciók kidolgozásának. Az erre vonatkozó határozatokat várhatóan idén ősszel hozzák meg.

UKKSZ ingatlanado 4

Azt egyikük sem tudta megmondani, mennyivel esne az ingatlanadó jövőre. A vállalkozók a minimális, 0,2 százalékra való csökkentést kérték, de Nagy György szerint ez csak az alku alapja. Ha látják, hogy a vállalkozók számára is hasznos beruházások létesülnek Udvarhelyen, lágyabb szívűek lesznek az adózásnál - fogalmazott.

Beleszólhatnak a vállalkozók a pénzügyekbe

Az udvarhelyi önkormányzat minden évben az adóhatározat kapcsán kikéri majd a helyi vállalkozók véleményét - ígérte Jakab Attila, hozzátéve, addig nem születik meg a tervezet, amíg az érintettekkel közös nevezőre nem jutnak, hogy ne utólag kelljen ráébredni a hibákra. Ugyanígy egyeztetnek majd velük az éves költségvetések elfogadása előtt.

Ezenkívül már 2017-ben életbe lép egy olyan támogatási rendszer, amely adókedvezményeket biztosít a fejlesztéseket eszközlő, új munkahelyeket teremtő vállalkozásoknak – ismertette Jakab. Gálfi Árpád polgármester hozzátette, most időben elkezdték a szabályzat kidolgozását, így őszre már kész lesz a tervezet.

Túráztassuk a turistákat!

A legfrissebb érintett téma a civil szervezetek turistacsalogató programjainak támogatása volt. A polgármesteri hivatal és az önkormányzat, illetve az UKKSZ múlt pénteken találkozott a székelyudvarhelyi civil szervezetek és a Tourinfo iroda képviselőivel, illetve turisztikai szakemberekkel, és megegyeztek abban, hogy felkarolják az ide látogatóknak szánt szabadidős programok szervezését.

A sajtótájékoztatón többek közt az UEKÉ-t, a Feel Good Egyesületet és a Szekler Tekert emelték ki, akik túrázási lehetőségeket biztosítanának az Udvarhelyre látogatóknak, vagy akár hegyi kerékpárutakat építenének ki, elősegítve, hogy a most még csak átutazó turisták itt is maradjanak néhány napot. Ez egyelőre még csak a következő évek terve.1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
l_evi
2016-08-18 12:42:31
Fizikai személyek ingatlanadója
A fizikai személyek ingatlanadója is jelentősen emelkedett 2016-ban - jó lenne azt is csökkenteni (Én például az idén a tavalyi adó dupláját kellett fizessem, ami a 2016 január havi fizetésemnél 50 ron-nal volt kevesebb!!! ). Az év első három hónapjában mások is panaszkodtak a megemelkedett ingatlanadóra, jó lenne most is szóvá tenni hacsak nem akarunk jövő évben is ugyanennyit vagy még többet fizetni!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."