Itthon » Közélet

Városközpont újratervezve

Teraszokkal, nyitott városházi udvarral és pancsoló gyerekekkel képzeli el Arros Orsolya Udvarhely központját.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
udvarhely

Egy hétig még megmondhatod, hogy szerinted mi legyen

Október 27-ig lehet javaslatokat tenni Székelyudvarhely...
varoshaza

Te is beleszólhatsz abba, hogy mi történjen Székelyudvarhellyel!

Jövő keddig talán fel is tudsz készülni, és...
jatszoter3

Rá sem ismersz a teljesen megújult játszótérre egy hónap múlva!

Megújulnak az udvarhelyi játszóterek, a...

Kikapcsolódásra alkalmas térnek álmodták meg a főteret
Kikapcsolódásra alkalmas térnek álmodták meg a főteret
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. április 30., 15:58
6 hozzászólás. 

Sétálóutcává alakítanák a Városháza előtt elhaladó szakaszt, szintbe hoznák és térköveznék a mostani úttestet, pancsolót telepítenének a városközpontba. Sőt, térköveznék az úttest gyalogosszemmel is forgalmas részeit, szétosztanák a taxis helyeket, és több szolgáltatást létesítenének - sorolta fel terveit pénteki sajtótájékoztatóján Arros Orsolya RMDSZ-es polgármester-jelölt, aki két leendő építésszel látványtervet is kidolgozott az "új központról".

Jelen pillanatban Székelyudvarhely központja egy olyan hely, ahová az emberek besietnek, ügyeket intéznek, majd kisietnek. Gyakorlatilag csak parkolni járnak be - mutatott rá Arros. Mint elmondta, ő egy olyan központot szeretne, ahol a lakókat és az ide látogatókat is programok várják. El tudja képzelni, hogy egy udvarhelyi családnak egy egész délutános program legyen, ha oda látogatnak.

Gyalogosok központja

Ennek érdekében átszerveznék a központi forgalmat, amely véleménye szerint nem annyira intenzív, hogy fennakadás legyen, ha sétálóutcává alakítják a Városháza előtti szakaszt.

Az úttestet ott szintbe hoznák a járdával, átalakítanák a nyugdíjasok parkját úgy, hogy gyerekek, idősek, vakok és gyengénlátók számára is élményt nyújtson. A szobrokat megőriznék, némelyiket láthatóbbá is tennék.

uj kozpont latvanyterv 4

A tér kövezését, a zöldövezeteket az emberek közlekedési útvonalához igazodva oldanák meg. A gyerekeknek pancsolót, a családoknak több padot helyeznének ki, a virágos, zöldövezetes részek számát növelnék, és felosztanák, áthelyeznék a taximegállókat.

A téren az elképzelések szerint elég hely lenne rendezvények lebonyolításához, és a Városháza udvarát is megnyitnák a lakók előtt. A Városháza téri épületekbe kávézókat, eléjük teraszokat álmodtak meg - a látványterveket két végzős építészhallgató, Orbán László és Szijgyártó Bálint dolgozta ki.

Uniós forrásból valósítanák meg

A terv készítői elmondták, kiemelt szempont volt az akadálymentes közlekedés biztosítása. Az új térelemek, a térkövezés megtervezése során figyeltek arra, hogy azok a már meglévő elemekkel összhangban legyenek, illetve kiemeljék a központi, patinás épületek szépségét. A központ a város védjegye, ezért fontos, hogy barátságos legyen - hangsúlyozta Arros Orsolya. Az "új központról" videót is vetítettek a sajtó képviselőinek.

Erre már van példa Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is - mondta el, hozzátéve, hogy a Regionális Operatív Programnak van olyan pályázata, amelyen keresztül ezt uniós forrásból meg lehet valósítani, akár 2-3 év alatt. A terv megvalósításának költségeit egyelőre még nem tisztázták, de azt mindenképp úgy képzelik el, hogy a városi költségvetést ne terhelje túlságosan.

Az autós forgalmat a sétálóutcában csak a lakóknak engedélyeznék, illetve a kávézók, szolgáltatók beszállítóinak reggel vagy este. A parkolást másképp, parkolóházak révén oldanák meg, de azt a tervet egy későbbi időpontban ismertetik - mondta el Arros.6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
guru
2016-05-02 18:21:18
Tér
Az egész olyan , mint amikor az asszony kezdi taszigálni a bútorokat a szobába. Gyenge terv és nincs garancia a kivitelezésre.... Tele hibákkal. Kampányfogás jó sok pézért. Apropó egy munkanélküli, három gyerekes családnak miből telik erre ? A végén ki fogja kifizetni?! Hangzatos de semmitmondó mint az egész kampánya... nagy felhajtás a semmiért .
avatar
Molnár Krisztián
2016-05-03 11:23:18
Még ilyet..
Ne csináljunk már Szeredai tapsteret a mi városunkból... Mi lesz a több ezer eurós szoborcsoportokkal?? Építettünk valamit, hogy aztán pár év múlva lebombázzuk.Aki ezt megálmodta, szerintem vicces sütit sűt hétvégente, a szélessávú villájának a fatartójában dugiba, aztán ezzel űti el az időt. Kiléptünk már a sötét vörös-csillagos középkorból, hogy akkor legyünk boldogok ha búldózerek robognak át a központon. Még ilyet.
avatar
mzsolt
2016-05-03 19:16:29
@Molnár Krisztián
Ne haragudj, hogy megkérdezem, de megnézted te egyáltalán a látványterveket? Ha megnézted, akkor is tényleg úgy tűnik neked, hogy el fognak tűnni azok a "több ezer eurós" szobrok, szoborcsoportok? Én azt látom, hogy egyáltalán nem fognak eltűnni, egyedül az "Élet" szobor kerülne más helyre, de az is a téren belül. Egyébként meg a "tapstér" összehasonlítás erősen sántít. Szeredában ugyanis egy olyan szocreál környezetben kellett a tér újrarendezését megvalósítani (kisebb hibákat leszámítva sikeresen, szerintem), amilyen Udvarhely belvárosában hál' Istennek nincsen. De voltak '89 előtt itt is "érdekes" elképzelések (pl. a vár környéke), amelyek szerencsére nem valósultak meg. Ha megvalósultak volna, akkor talán lehetne párhuzamot vonni a két eset között...
avatar
Gizella Zenglitzky
2016-05-25 17:09:19
Városközpont

Nem értem , a központ átrendezése az egyedüli nagy megvalósítási terve a polgármester jelöltnek ? Ahogy most kinéz a központ, úgy szép !! Tele rózsabokrokkal , sok éves tujafákkal, rengeteg virággal, fával és fűvel. Már elég volt a beton rengetegből. A Patkóból is eltűntek az árnyékot adó fák, a Rákóczi Üzletház előtt is több a beton, mint a zöld. Miért kellene átalakítani, ami szép és kellemes a pihenni vágyó embereknek. Ne ez legyen a nagy terv !! Legyen öregotthon, a piac felé vezető járda legyen gödörmentes , a piac szegényes állapotának felújítása, a Park végében a fahíd legyen felújítva, a Sétatér legyen havonta egyszer legalább leseperve és még sorolhatnám a sok elpazarolni való pénz tudatos , logikus és hasznos felhasználását .
Mindezek hiánya miatt nem szeretnénk egy rideg, sok sok pénzbe kerülő és nem Udvarhelyhez illő városközpontot.
avatar
kozmixka
2016-05-26 19:16:40
Miért nem a Bethlen negyedi városközpont
Ami megvan és szép, azt nem kell lerombolni és ujraépiteni Itt van az alsó Bethlen negyed központja- Már két-három éve igérgette a város vezetése-RMDSZ ,hogy ujratervezik és meg is valósitják..Biztos 4 év mulva ez lesz a szlogen......
avatar
Egy a sokból
2016-05-27 00:28:03
Ez meg mi?
Komolyan, nem értem! Ez az RMDSZ jelöltjének a választási fő kampánytémája???

Ezzel akarják meggyőzni a választókat? Azt gondolják, hogy az "átlagos" városlakónak ez a legnagyobb gondja? Ez fogja meghatni a minimálbéren élő, többgyerekes családokat, akiknek a jövőkép arról szól, hogy munka/számlák/részletek/kaja/gyerek iskolai kiadásai?

Az az érzésem, hogy Verestóy eladta a RMDSZ polgármesteri székét valaki másnak!

Erre fizetnek kampánystábot?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."