Itthon » Közélet

Nem lehetsz szervdonor egy ikszeléssel

Attól még nem lehetünk szervdonorok, hogy a családorvos kitölti a megfelelő rubrikát. Közjegyzőhöz kell menned, ha felkínálod a vesédet.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
fotók: Pál Edit Éva, Lőrincz Csaba - székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal

Betonból lesz a vasszékely

Orvos, civil, sportoló, fotós és kutató: öt olyan...
udvarhely

Egy hétig még megmondhatod, hogy szerinted mi legyen

Október 27-ig lehet javaslatokat tenni Székelyudvarhely...
varoshaza

Te is beleszólhatsz abba, hogy mi történjen Székelyudvarhellyel!

Jövő keddig talán fel is tudsz készülni, és...

szervatultetes
Fotó: illusztráció / egeszsegtukor.hu
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. március 04., 10:44
0 hozzászólás. 

Habár az egészségügyi kártyát kísérő, a biztosított adataira vonatkozó lap tartalmaz egy olyan rubrikát, ami a szerveink halálunk utáni adományozhatóságára vonatkozik, ennek kitöltése még nem elégséges. Mint Duda Tihamértől, a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár elnökétől megtudtuk, a kártya aktiválásakor a családorvosnak ugyan jelezhetjük a szándékunkat, ám arról, hogy szerveinket felajánljuk, közjegyző előtt kell nyilatkoznunk.

„Ez annál komolyabb történet, minthogy csak beikszeljük" - jegyezte meg Duda Tihamér, hozzátéve, hogy Hargita megyében nem végeznek szervátültetést, az csak a nagyobb egyetemi központokban (Jászvásár, Kolozsvár, Marosvásárhely, Temesvár, Bukarest) lehetséges.

A 2011-ben megjelent Polgári Törvénykönyv 68-as, illetve 80-as és 81-es cikkelyei szerint az állampolgár még életében rendelkezhet a szerveiről, s amennyiben a halál pillanatában azoknak állapotát az orvosok megfelelőnek minősítik, akkor a szervek átültethetők, de olyan lehetőség is van, hogy az orvosi egyetemek számára, tanulmányi célokra ajánljuk fel a szerveinket.

Romániában sokkal kevesebb a szervdonor, mint a nyugat-európai államokban – az emberek nagy része egyrészt nem is nagyon tud arról, hogy milyen körülmények között lehet szervdonor, másrészt az egyházak is jobbára ellenzik. Inkább arra van példa, hogy a nehéz anyagi helyzet miatt egyesek megpróbálják eladni az egyik veséjüket.

Magyarországon 1962-ben végeztek először szervátültetést Szegeden, vesetranszplantáció volt, Romániában vesét 1980-ban ültettek át először Bukarestben, az első májátültetés pedig 2000-ben történt.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."