Itthon » Kék fény

Csökkent a balesetek száma, de továbbra is ész nélkül vezetünk

A falusi, ittas, csomagszállító biciklisnél nincs veszélyesebb – elsősorban saját magára. Így közlekedtünk 2016-ban.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
fotó: Udvarhelyszéki Közlekedési Infó/Borbély Isti

Súlyos baleset Farkaslakán

Teherautó ütközött személygépkocsival, három...
faanyag

Fát koboztak el Fiatfalván és Fenyéden

Két esetben büntetett és kobozott el faanyagot a...
balesettamasi

Bolgár sofőr okozott balesetet Udvarhelyen

Nem adott elsőbbséget az útkereszteződésben, egy...

ittaskerekparos2
Fotók: illusztrációk, Udvarhelyszéki Közlekedési INFO, uh.ro
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. január 17., 15:24
0 hozzászólás. 

Székelyudvarhely és környékének közlekedési 2016-os statisztikája javulási tendenciát mutat, ám néhány dolog még mindig érthetetlen ebben a térségben, illetve az emberek fejében. Például az, hogy miért kell részegen, sötétben biciklizni, vagy miért kell úgy hajtani, mint egy őrült. Az adatokból kiderül, hogy a közlekedés terén nagyjából ugyanaz a helyzet, mint egy évvel korábban, szerencsére kevesebb lett a halálos kimenetelű közlekedési baleset.

Talán meglepő, de az elmúlt években szépen beindult kerékpáros-mozgalmak, rendezvények ellenére a biciklisek szabálytalanságai elég sok gondot okoznak. Agache Constantin közlekedési osztályvezető statisztikái legalábbis ezt mutatják.

Idén nem gázoltak halálra senkit a városban

Székelyudvarhely környékén (ez tulajdonképpen Udvarhelyszéket jelenti, leszámítva Szentegyháza és Székelykeresztúr térségét, tehát Varságtól Oklándig és Parajdtól a Cekend-tetőig) összesen öt halálos kimenetelű közlekedési baleset történt 2016-ban, ezek kivétel nélkül a város területén kívül történtek – 2013 óta először fordul elő tehát, hogy a városban senkit sem gázoltak halálra.

Csak emlékeztetőül: 2015-ben egy halálos kimenetelű gyalogosgázolás volt, 2014-ben négy ember halt meg a városban, közúti balesetben, 2013-ban nem volt halálos baleset, az azt megelőző két évben évente egy-egy halálos kimenetelű baleset volt.

A régióban 49 súlyos közlekedési baleset volt, ezekben ötven személy súlyosan, 23 pedig könnyebben sérült meg – növekedésről beszélhetünk, mert 2015-ben csak 32 ilyen volt. Itt feltétlenül meg kell jegyezni, hogy egy baleset akkor is súlyosnak minősül tavaly február óta, amikor egy személy 24 óránál többet tartózkodik a kórházban utólagos megfigyelés miatt – korábban csak a törések (egy ujjperc-törés vagy -repedés is), illetve súlyosabb, nagyobb vérveszteséggel járó izomsérülések számítottak annak.

A város területén 12 súlyos kimenetelű baleset történt, ez viszont hárommal kevesebb az előző évi adatnál.

Óvatosabban és ital nélkül, kerékpárosok!

Vidéken más a helyzet, hiszen nagyobb a terület és az emberek száma is, 36 súlyos kimenetelű közlekedési balesetből az említett öt halálos volt, 37-en súlyosan, húszan pedig könnyebben sérültek meg.

Elgondolkodtatók a balesetek okaiként megjelölt tényezők is: 12 baleset a túlzott sebesség miatt történt (ez öttel kevesebb, mint 2015-ben), 11 pedig a kerékpárosok hibájából, ami héttel több, mint az előző évben. 2015-ben heten haltak meg a régióban közlekedési balesetben, kettővel többen, mint 2016-ban. A halálos balesetek elsődleges oka továbbra is a gyorshajtás.

Főleg vidéki környezetben megnőtt azoknak a száma, akik kerékpárral a legtöbb esetben saját maguknak okoznak bajt. Magyarán: ittasan vezetik a biciklit, sok esetben még bizonyos dolgokat szállítanak, vontatnak is a biciklivel, s legtöbbször sötétben elesnek vagy elgázolják őket az autósok.

ittaskerekparos1

Sajnos olyan eset is volt, amikor a túlzott sebesség miatt esett el egy kerékpáros a Bucsinról lefele jövet és életét vesztette. A városban gyakran látni mindenféle szabályt megszegő kerékpárosokat, akik sem másra, sem magukra nincsenek tekintettel, amikor ész nélkül a járdán bicikliznek, átmennek a piroson, balesetveszélybe sodorva nemcsak saját magukat.

Elsőbbség meg nem adása miatt összesen 7 súlyos baleset történt, négyet pedig a gyalogosok figyelmetlensége okozott.

A könnyű sérüléssel járó közlekedési balesetek száma 82 volt 2105-ben a régióban, ez viszont 11-gyel növekedett. 28 esetben túlzott sebesség miatt történt a baleset, kilencet ezekből is egy-egy kerékpáros figyelmetlensége okozott, hat balesetnek előzés, illetve szintén kilencnek a nem megfelelő átkelés volt az oka.

Négy autósüldözésből egy filmbeillő volt

A közlekedési rendőrök 2016-ban is félezernél több, pontosabban 520 gépjárművezetői engedélyt vontak be, ezekből 314-et felfüggesztettek. 171 esetben kellett bűnvádi eljárást indítsanak, 56-szor ittas vezetésért – itt is csökkent a szám, hiszen egy évvel ezelőtt 67 volt azoknak a száma, akik ittak, vezettek és pechjükre rendőrbe szaladtak.

117 volt azoknak a száma, akik tiltott előzésért mondtak búcsút ideiglenesen a vezetői engedélyüknek, 23-an pedig nem adtak elsőbbséget valakinek, s ezért kényszerültek anyósülésre pár hónapig. 12-en voltak azok, akiknek a törvény szerint be kellett volna jelenteniük egy balesetet, de nem tették, 27-en gyalogosnak nem adtak elsőbbséget, míg 28-an azért búcsúztak a „könyvüktől", mert jelzőlámpánál áthajtottak a piroson.

2016-ban tíz olyan sofőr volt, aki nem állt meg a rendőr fény vagy hangjelzésére és emiatt megbüntették – közülük négy után kellett menni szirénázva és fényjelzéssel, hárman megálltak a felszólításra, egy személy viszont Udvarhelytől Székelyfancsalig kellett üldözni, hogy jobb belátásra térjen.

A legveszélyesebb útszakasz továbbra is a Szejke-Farkaslaka-Korond-Parajd vonal – nemcsak a kanyarok miatt, hanem azért is, mert országút lévén jóval nagyobb rajta a gépjármű-forgalom, mint más utakon. Ettől még lehetne óvatosabban vezetni, s akkor a statisztikák is mást mutatnának.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."