Itthon » Intézmények

Ki tudja, hol leszünk fél év múlva?

Nem elég megtanulni a közlekedési szabályokat, türelemből is fel kell készülniük azoknak, akik mostanában szeretnének jogosítványhoz jutni.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
gyogyszerek

Ide menj, ha gyógyszer kell!

Az augusztus 20. és augusztus 26. közötti...
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az augusztus 18-ra és 19-re érvényes fogorvosi...
Archív felvétel

Zárva lesz a héten a hivatal

Szerdától jövő hétfőig szünetel az ügyfélfogadás...

Hónapokig várnak a diákok. Fotók: Simó Veronika
Hónapokig várnak a diákok. Fotók: Simó Veronika
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2018. február 08., 15:56
0 hozzászólás. 

A helyzet siralmas – fogalmazott Szilágyi Ferenc székelyudvarhelyi oktató. A korábbinál jóval hosszabb ideig tart most a jogosítvány megszerzése, erre panaszkodik a legtöbb tanulóvezető. Ha az elméleti vizsga első próbálkozásra sikerül, akkor is több hónapot kell várniuk, hogy sorra kerüljenek a gyakorlati próbán.

Zoltán már közel egy éve, tavaly húsvét után elkezdte a folyamatot, és idén húsvétkor még nem lesz a kezében a jogosítvány, hiszen csak májusban vizsgázhat.

Egy másik diák, Péter Botond tavaly júliusban iratkozott be a sofőriskolába, szeptemberben próbálkozott először az elméleti vizsgával. Akkor nem érte el az átmenő pontszámot, és november végén megismételte a vizsgát, akkor már sikeresen. Így idén március közepére kapott időpontot a gyakorlati próbára. „Nekem viszonylag szerencsém volt" – mondja, pedig neki is várnia kell több mint három hónapot.

sofor5

A megyeközpontban zajló elméleti vizsgától azért is borsódzik a legtöbb diák háta, mert órákat kell sorban állni egy-egy mozzanatért: sorszámot kiváltani, fényképet készíteni, dossziét leadni, végül bekerülni a tényleges vizsgára. Erre jó, ha előre felkészül az ember – tanácsolja Boti.

Állni és várni kell

A szintén gyakorlati vizsgájára váró Molnár Tamás azt mondta, ő konkrétan öt órát állt sorban a közlekedésügyi osztályon, ebbe beletartozott az ott dolgozók hatvan perces ebédszünete is. Ez még szeptemberben történt, és már akkor közel fél évvel későbbre, március 8-ra programálták a rendőr mellé vizsgázni.

Szerinte felháborító, hogy így alig van esélyük a diákoknak többször próbálkozni a jogosítvány megszerzésével, mielőtt lejárna az egy éves határidő.

A rendőrrel való vizsgázás módszerét nem tartja helyesnek a székelyudvarhelyi fiatalember. Szerinte külön alkalmazottakat kellene erre a célra kineveznie a hatóságoknak, vagy kiszervezni ezt a feladatot engedéllyel és szakképesítéssel rendelkező vállalkozásoknak, mint ahogyan az oktatás is zajlik.

Tamás úgy tudja, csak Hargita megyében ilyen súlyos a személyzethiány, éppen ezért ő azt is fontolgatta, hogy Maros megyében szerezzen jogosítványt.

sofor1

A parajdi Boér Réka is azt mondja, szovátai ismerősei, akik Maros megyében végzik az iskolát, sokkal hamarabb, kevesebb bosszúsággal a végére érnek. Rékának külön kérést kellett letennie, hogy március előtt vizsgázhasson, különben lejár a dosszié érvényessége.

A diákok azt is nehezményezik, hogy azért is külön a megyeközpontba kell utazni, ha csak egy újabb időpontot szeretnének a gyakorlati vizsgára. Ezt a mai világban on-line, vagy telefonon meg lehetne oldani, hogy az ember kapjon egy időpontot – véli Péter Botond. De hasonló fejlesztésre szinte senki nem lát esélyt a közeljövőben.

Ez lehet a magyarázat

A probléma sokrétű, de elsősorban a krónikus személyzethiány okozza – vélekedik Szilágyi Ferenc. Elmondása szerint tavaly ősszel nyugdíjba engedték a vizsgáztatók egy részét. Ugyanakkor az is jelentősen befolyásolja a helyzetet, hogy ugyanazok az emberek vizsgáztatnak, akik az autók forgalomba írásával is foglalkoznak – amelyeknek száma szintén megugrott az utóbbi időben az eltörölt környezetvédelmi adónak köszönhetően.

Az irodafőnökkel együtt 8 személy van a megyében, akinek vizsgáztatói engedélye van. Ők 2-3 fős csapatokban járnak vizsgáztatni több városba: Gyergyószentmiklósra, Udvarhelyre, Maroshévízre és Csíkszeredába. Túl sok a munka ennyi személynek – magyarázta a 30 éves tapasztalattal rendelkező szakember.

De nagy probléma a diákok felkészületlensége is – tette hozzá. Nagyon kevés azoknak az aránya, akiknek elsőre sikerül a vizsgájuk, az az általános, hogy 2-3 alkalommal próbálkoznak, de olyan is előfordul, hogy valaki hétszer utazott már Csíkba emiatt. Így nem is csoda, hogy feltorlódnak a diákok a rendszerben.

Szilágyi úgy véli, mióta magyarul is lehet vizsgázni, csak romlott a helyzet. A diákok lazábban veszik a dolgot, a vizsgadíjat eltörölték, annyiszor mennek, ahányszor akarnak – mondja. Korábban 6 lejbe került az első három próbálkozás, negyedszerre már 84 lejt fizetett a vizsgázó. Ezért szerinte érdemes lenne visszavezetni a progresszív vizsgadíjat, ami növekszik a próbálkozások számával.

sofor8

Emellett nagy a konkurencia az iskolák, oktatók között, ezért a diákok a kevésbé szigorúakat kedvelik, akik nem követelik meg tőlük az alapos elméleti felkészülést.

„Arról nem szabadna megfeledkezni, hogy nem a vizsgán való átmenés a fő cél, hanem meg kellene tanulni vezetni. Utána ne kelljen búslakodni a Közlekedési Infó Facebook oldalon, hogy baleset történt."

Szombaton is jönnek

Jelenleg ott tartunk, hogy már június közepére is előjegyeztek diákokat a gyakorlati vizsgára, de történt egy érdekes dolog – hívja fel a figyelmet Szilágyi Ferenc – az utóbbi napokban bejelentették, hogy február 17-én, szombaton is kijönnek Székelyudvarhelyre az illetékesek, de azt nem tudni, hogy a hétvégi vizsgáztatás rendszeres lesz-e, vagy csak egyszeri alkalom.

Pénteken, február 9-ére gyűlésbe hívták az oktatókat Csíkszeredába, akkor talán kiderülnek a részletek – mondta Szilágyi. Abban mindenki bízik, hogy nem vezetik be azt a korábbi ötletet, miszerint a megyeközpontba hívják a vizsgázókat a gyakorlati vizsgára is. Az katasztrófális lenne – kommentálta.

Egy másik oktató, Kolozsi Imre úgy látja, amióta kamerával rögzítik a gyakorlati vizsga menetét, romlott az átmenési arány. „Azt hiszik, hogy ez nekünk jó, mert jönnek a diákok plusz órára. Pedig nekünk is az lenne a jó, ha mindenkinek elsőre sikerülne" – mondta.

A rendőrök tavaly szeptembertől táblagéppel ülnek be a leendő sofőr mellé, amivel rögzítik a vizsga menetét. A kamera a közlekedést figyeli, de felveszi a hangokat is az utastérben.

Ez, egyes diákok szerint, egy plusz stresszforrás a vizsga közben, de vannak olyanok is, akiknek biztonságot ad a felvétel a rendőr esetleges visszaéléseivel szemben.

Most kötelező 25-30 percet vezetnie a diáknak a vizsgán, hiszen a kamera az időt is méri, így óránként legfeljebb két diák kerül sorra. Kivéve persze, ha olyan végzetes hibát követ el, amiért rögtön 21 hibapontot kap, és akkor a vizsgának vége. Ilyen például az elsőbbség meg nem adása – magyarázta.

sofor9

A diákok leginkább azért elégedetlenek, mert a hónapokig tartó várakozás alatt kiesnek a gyakorlatból, amit a felkészülés alatt nagy nehezen megszereztek. A kötelező 30 órás autóvezetés így is kevesüknek ad kellő magabiztosságot a forgalomban, a több hónapos kiesés pedig egyértelműen ront az esélyeiken. Ezért rá vannak kényszerülve, hogy plusz órákat vegyenek a vizsga előtt.

Mennyi az annyi?

Az elméleti oktatás ára Székelyudvarhelyen 200-350 lej között mozog, a gyakorlati órákért 900-1200 lejt kell fizetni iskolától függően.

A gyakorlati oktatás ára Szilágyi szerint alig emelkedett az utóbbi években, hiszen 2007-ben már 850 lejbe került. Annak már tíz éve – mondja – és azóta az üzemanyag, a biztosítás, karbantartás mind drágult.

Az orvosi igazolásokért 120 lejt kell általában fizetni, plusz a családorvos által kiállított papír 15-30 lej, ehhez hozzáadódik még a 40 lejes pszichológia vizsga. A jogosítvány kiállítási költsége 68 lej, ha a diák plusz gyakorlati órát venne, akkor 40-50 lejt fizet 50 perc vezetésért. Egyes oktatók a vizsga napján is felszámolnak ugyanennyit, az autó használati díjáért.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."