Itthon » Intézmények

Húszan kerültek börtönbe

Rablásos ügyet viszont nem tárgyalt a bíróság. Lopás és közlekedési bűncselekmény több is volt.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
konyvtarakcio

Továbbra is könyv jár a régi telefonodért

Eredetileg csak hétfőre tervezték az akciót, de túl...
gyogyszertar

Ide menj, ha gyógyszer kell!

Az április 23. és április 29. közötti gyógyszertári...
aramszunet

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

Nem mosol géppel a falunak ezen a részén kedden.

birosag bejarat-1
Fotó: archív
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2018. január 23., 13:20
0 hozzászólás. 

Elkészült a székelyudvarhelyi bíróság múlt évi statisztikája, ebből kértünk ki néhány adatot Ramona Mălăieșiu bírónőtől. A számokból az derül ki, hogy 4145 új dossziét iktattak 2017-ben az udvarhelyi bíróságon.

Ami a bűnügyeket illeti, a bíróságon összesen 512 bűnügyi ítélet volt, ezekből 491 ítélet jogerős – 19-et megfellebbeztek. Börtönbüntetésre 47 személyt ítéltek, ebből 27 felfüggesztettet, 20-an letöltendőt kaptak. Pénzbírságot 6 esetben szabtak ki bűnügyért, a bűnügyekben összesen három volt a kiskorú elkövetők száma.

1012 büntetőjogi esetből 839-et oldott meg a bíróság az elmúlt évben. 91 közlekedési bűncselekményt (ittas vezetés, testi sértés, stb.) is tárgyaltak a Bethlen Gábor utcai épületben, illetve 23 lopást is. A 2017-es év egyik érdekes adata, hogy hosszú évek után először nem kellett rablási ügyet tárgyalni – a lopás és a rablás között az a leglényegesebb különbség, hogy utóbbinál az elkövető valamilyen agressziót, erőszakot alkalmaz. 2017-ben két ilyen esetet is tárgyalt a bíróság, most szerencsére egyet sem.

Családelhagyás miatt összesen 8 ügyben volt tárgyalás a bíróságon – ez azt jelenti, hogy ha valaki két hónapig nem fizeti a megállapított gyermektartási díjat, be lehet perelni. Ugyanennyi volt azoknak a száma, akiket harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezett az udvarhelyi bíróság. Az itteni bíróságon tárgyalják az udvarhelyszéki vidéki ügyeket is, a nagyobb településeken vagy a városokban, mint Székelykeresztúr vagy Szentegyháza, nincsen bíróság, így Udvarhelyre, vagy fellebbezés esetén Csíkszeredába kell menni.

Az udvarhelyi lakószövetségek 2017-ben összesen 150 közköltséggel tartozót pereltek be a bíróságon – ezeket akkor teszik meg, amikor a lakók több mint három hónapnyi elmaradással rendelkeznek. Ez a szám csökkent, mert egy évvel korábban 164 ilyen esete volt a bíróságnak, 2015-ben 200, 2014-ben pedig 135 ilyen ügy volt.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."