Itthon » Ifjúság

Kadicsfalván nem lehet megöregedni

A míves gyerekek sokadalma rovásul ír és üzenőfalat sző. Még a templomban is koncert lesz.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
OBtekverseny01

Nézd meg az OB tökfejeit!

Mi is megmutatunk közülük néhányat, de ha bemész a...
Ors07

Az egész főváros szája tátva maradt Örs láttán

Egy évet töltött el az országban, ahol lenézik a...
nyaritabor

Itt válogathatsz a nyári táborok között

Nem tudod mivel töltöd a vakációt? Mindenféle...

Kadics01
Lőrincz Zsuzsanna, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. július 21., 11:58
0 hozzászólás. 

Nehezen kapjuk meg a kadicsfalvi kultúrotthont, ha nem kérdeztük volna meg előzetesen egy ott lakó ismerősünket, valószínűleg nem is sikerült volna. Az épület fele közeledve viszont Lőrincz Zsuzsannát messziről észrevesszük, kint vár minket.

Ő amellett, hogy önkormányzati képviselő, annak az Artera Alapítványnak az elnöke, amely a Míves Emberek Sokadalmát is megrendezi. Most a kadicsfalvi Családok Ünnepe miatt látogatunk ide, úgyhogy Lőrincz Zsuzsanna erről mesél nekünk a kultúrotthon gyerekzsivajában, hiszen éppen alkotótáborban vesznek részt a kicsik.

Kadics10

Éppen a Míves Emberek Sokadalma szülte meg az igényt az első gyerektáborra, amit akkor Mesefalunak neveztek, még 15 évvel ezelőtt. A népművészeti alkotóműhely három éve költözött Kadicsfalvára és azóta része a családok ünnepének.

Reggel kilenc órától délután hatig vannak itt a nemcsak kadicsfalvi gyerekek, de kilenc órán keresztül nem dolgoznak. Uzsonnák, játékok, sporttevékenységek szakítják meg a művészkedést. Több udvarhelyi gyerek is részt vesz az egy héten át tartó alkotásban, sőt Kőhalomról és Csíkszeredából is érkezett érdeklődő kislurkó.

Míves gyerekek

A gyerekek egy mesejátékot is előadnak. Ők maguk dolgoznak fel egy előzetesen kiválasztott mesét, készítik el hozzá a kellékeket és a pénteki gálán el is játsszák. A pénteki gálaműsorra mindenkit szeretettel várnak, 17 órától kezdődik. Először két kiállítást lehet megtekinteni, a gyerekek alkotásait, valamint egy profi népművészeti kiállítást az Artera Alapítvány kézműveseinek munkáiból, hogy a kicsik láthassák, mekkora fejlődési lehetőségük van. Az este a Role koncertjével zárul.

Kadics03

„Ha minden jól megy, akkor a templomunkban lesz, ami egyelőre eléggé fel van fordulva. A családok ünnepe tulajdonképpen a kadicsfalvi Szent Anna-búcsúköré szerveződött, ennek a rendezvénynek az a lényege, hogy ezt egy picit gazdagítsuk. Szombaton sportvetélkedők lesznek és vasárnap este egy Anna-bál" – magyarázza az elnök.

A körülbelül 35 gyereket reggelente hozzák a szüleik, és délutánonként elviszik, ők nincsenek velük, majd pénteken tekinthetik meg, mivel foglalkoztak egy héten keresztül utódaik. Lőrincz Zsuzsanna a lurkókra felügyelő Miklós Zsuzsannát mutatja be, aki tizedik osztályos diákként került az Artera Alapítványhoz, Zsuzsa néni azt hitte róla, hogy már főiskolás olyan profi módon vezette a táborokat.

Kadics02

„A szülők nála jobb nevelőhöz nem is adhatnák a gyerekeket" – méltatja Zsuzsa néni Zsuzsát, aki csak nevetgél a dícsérő szavakon.

„Zsuzsa! Zsuuuuzsa!"

– kiabálják mindegyre a gyerekek, és Zsuzsa valóban mindenhol ott van és segít, úgy, hogy közben nekem is készségesen meséli, miket alkottak a kicsik. Molnár Ibolyától és Takács Gizellától tanulhatták meg a keresztszemes hímzés és a szövés fortélyait, kendőcskéket batikoltak, nemezeltek, kosarat fontak, bútort festettek, és üveget is Kovács Irmával.

Olyan kendőket festettek a gyerkőcök, hogy amikor Zsuzsa mutogatja nekem, Lőrincz Zsuzsanna meglátja és megkérdi, „jut-e egy neki?". Már szinte úgy tűnik, pechje van, amikor kiderül, éppen egy marad neki is.

Kadics06

Zsuzsa keddtől folyamatosan itt van, ő figyel mindenre és mindenkire úgy, hogy közben nemezelést oktat. Elmeséli, hogy fajátékokat is készítettek: gólyalábat, diótörőt és már fut is Kristófhoz, aki bajban a rovásírással, de Zsuzsa segítségével újra rajzolni kezdi a kriksz-krakszokat.

A gyerkőcöket is megkérdezem, melyik volt a kedvenc programjuk a héten. A legőszintébb fiú habozás nélkül vágja rá, hogy a foci, de olyan fiúcska is van, aki a nemezelést és a varrást élvezte a legjobban.

Kadics07

„Hiába mondják, hogy ezek a mai fiatalok, ezekkel a gyerekekkel nincs semmi probléma, olyan ügyesen odateszik magukat, rendesen versenyeznek a feladatoknál. Itt köztük nem tudsz megöregedni, mert olyan jól esik, hogy ezek a fiatalok vesznek körül és utólag az utcán rám köszönnek" – áradozik a műhelyről Zsuzsa néni búcsúzásunkkor.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."