Itthon » Civilek

Haldoklóknak tanítják az életet

Gyógyíthatatlan és súlyos betegek ellátására szakosodott intézményt avattak fel kedden Székelyudvarhelyen.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Látványnak sem utolshow. És ennyi szóvicc legyen elég is mára. Fotó: Pál Edit Éva/archív

Felbőgnek a Trabantok

Csütörtökön megérkeztek, szombaton fel is vonulnak a...
ejszakaitura

Szent Iván-éji túra a Hargitára

Sötétben túrázhatsz és megnézheted a napfelkeltét az...
fotó: Kacsó Péter

Környezetvédelmi Világnap a Református Kollégiumban

Kupakot gyűjtöttek, majd megalkották belőle a Földet....

kolping haz-14
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. szeptember 16., 16:09
0 hozzászólás. 

Féléves késéssel ugyan, de elkészült a Szent Lukács Palliatív és Rehabilitációs Központ, mely gyógyíthatatlan és súlyos betegek mindennapi életbe való visszatérésében, az önellátás újra tanulásában segédkezik majd.

Korszerű, tájba illő épület bejáratához kanyarodunk, miután behajtunk a Rózsa u. 16/C szám alatti kapun, hogy a szánkó dombnak nekiugratva elhagyjuk a Papi öregotthont, majd a Mozgáskompetencia Központot. A sokáig kihasználatlanul álló Kolping ház tetszetősebb, modernebb külsőt öltött, s bár még szinte üres, a sok faanyagnak, a remek, zöldövezetre való kilátásnak köszönhetően mégis befogadó, emberi.

kolping haz-15

Annak is kell lennie, hiszen a Gyulafehérvári Caritas által működtetett központban decembertől olyan, krónikus vagy gyógyíthatatlan betegeket fognak ellátni, akiket nemrég engedtek ki a kórházból, és képtelenek arra, hogy saját erőből mindennapi tevékenységeket, mint akár az ágyból felkelés, fürdés, étkezés elvégezzenek.

Tizennégy munkahely, huszonhat beteg

Huszonhat beteget tudnak fogadni meghatározott időre, akik 2 és 5 ágyas szobákban lesznek elszállásolva. A mellékhelyiséggel, zuhanyzóval ellátott termek tágasak, az egészségügyi előírásoknak megfelelőek. A folyósókat úgy alakították ki, hogy betegszállításra alkalmasak legyenek, a földszint és az első emelet között lift segíti a közlekedést.

kolping haz-13

Az ötágyas szobákban a tervek szerint az intenzív ellátásra szoruló betegek lesznek, akiknek a felügyelete ebben a formában könnyebben megoldható – nyilatkozta Péter György, a Gyulafehérvári Caritas szocio-medikális ágazatának igazgatója.

Tizennégy alkalmazottja lesz az intézménynek, a szakorvosi ellátásra orvosokkal szerződtek le, a városi kórház is segítségükre lesz, illetve egy orvosuk nemrég elvégezte a palliatív kezelési szakirányt, az ő közreműködésére számítanak – tudtuk meg Pétertől.

A palliatív ellátás a gyógyíthatatlan betegek végső stádiumban való kezelését jelenti. A hagyományos orvosi gyakorlattól eltérően nem az erőltetett, sokszor reménytelen gyógyításra, hanem az utolsó hónapok, hetek megkönnyítésére, a tünetek csillapítására, az emberi méltóság megőrzésére, az életminőség javítására összpontosít. Hogy a beteg utolsó pillanatait a lehető legkevésbé befolyásolják testi tünetei, amikor családtagjaitól, az élettől búcsúzik.

Kíváncsiak voltunk, milyen kritériumok alapján lehet jelentkezni az intézménybe, erre azt a választ kaptuk, hogy az otthongondozói szolgálat munkatársai ismerik az igényeket, és közösen döntik el a helyzet súlyosságától függően, kinek van nagyobb szüksége a központ szolgáltatásaira. Igény szerint a hozzátartozókat is el fogják helyezni a központban.

Nem elfekvő

A sajtótájékoztatóval egybekötött felszentelésen jelen volt dr. Márton András, a szervezet igazgatója, aki elmondta, hogy a Gyulafehérvári Caritas két alapelvet követ működése során, az egyik, hogy az emberek valós igényeire épít, azokat próbálja kielégíteni, a másik, hogy helyi szervezetekkel együttműködve tegye ezt.

kolping haz-2

Nem egy hagyományos „elfekvő" lesz a Szent Lukács, ahol a végső stádiumú betegeket helyezik el utolsó napjaikra, hanem a palliatív ellátásra, azaz a gyógyíthatatlan és súlyos betegek életminőségének javítására, a rehabilitációra helyezik a hangsúlyt.

Az építkezés könnyebb felével kész vagyunk, most következik a nehezebb, a lelki építkezés – mondta Márton, és hozzátette, hogy a hozzátartozó családok életének megkönnyítését, a krónikus beteggel való együttélésükre való felkészítését is magára vállalja az intézmény.

Kiemelte továbbá, hogy jelen esetben több intézmény példaértékű együttműködésének eredménye a Szent Lukács központ felépítése.

Pénz a lelke

A 2006-2008. között épült ingatlant a Kolping Mainfranken szervezet bocsátotta a Caritas rendelkezésére – folytatta a tájékoztatást Péter György ágazati igazgató. Modernizálását Központi Fejlesztési Ügynökséggel együttműködve, a Regionális Operatív Program 3-as tengelyén, a 3.2-es intézkedés keretében valósították meg 1 895 007, 82 lej értékű vissza nem térítendő támogatásból. A munkálatokat a Viadukt kft. végezte el.

kolping haz-12

A Szent Lukács Központban való ellátás a Caritas többi szolgáltatásához hasonlóan az igénylők szociális helyzetétől függően fizetéstérítéses lesz, a szerényebb anyagú helyzetűeknek ingyenes – közölte az uh.ro-val az ágazati igazgató.

A finanszírozást az egészségügyi akkreditáció megszerzését követően jövő évtől az Egészségbiztosító Pénztárral, valamint a székelyudvarhelyi betegek esetében a helyi önkormányzat hozzájárulásával oldják meg.

Sok a segélykérő

A helyi önkormányzat képviseletében Bunta Levente polgármester köszöntötte a kezdeményezést, beszédében jó ötletnek tartotta, hogy évekkel ezelőtt úgy döntött a városvezetés, „a szabadon felhasználható pénzek 20 százalékát civil szervezeteknek adjuk".

kolping haz-7

A helyi Caritas-szal való többéves együttműködést jónak ítélte, és biztosított róla, hogy a következőkben sem szakítják meg a hagyományt. Az új munkahelyek létesülésének előnye mellett kiemelte, a városháza szociális osztályán dolgozók nap mint nap találkoznak a „szükséggel", az élet kíméletlenségével, számos igénylő kér segítséget hasonló gondjai megoldásához.

A civilek és az egyházak tartják a hátukat

Simion Crețu, a Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetője kiemelte az egyházak és civil szervezetek jelentőségét a szociális ellátás terén. A kommunista rezsim egy eltúlzott méretű, fenntarthatatlan szociális rendszert hagyott ránk, amely a 90-es években haldoklott. Ahogy Márton András igazgató érzékeltette, a betegek sokszor emberi méltóságuktól megfosztva, a saját testnedveikben feküdtek.

A reform megvalósításában az egyházak és civil szervezetek vállaltak fajsúlyos szerepet. A magánszféra nem látott lehetőséget benne, az orvosok vállalkozói tevékenysége is a magánrendelőkre korlátozódik – vázolta fel az ágazat helyzetét Crețu.

kolping haz-9

A szociális rendszer alanyai három táborra oszlanak: a gyerekek, a megváltozott képességűek és az idősek a fő célcsoport. Országos szinten a központi régióban a legnagyobb mértékű a demográfiai hanyatlás, itt a leggyorsabb a társadalom elöregedése, ráadásul a környéken nem is működik hasonló intézmény. Ezért is jelentős esemény a Szent Lukács Központ megnyitása – tette hozzá Simion Crețu.

A sajtótájékoztatót követően Ft. Mátyás Károly főesperes megszentelte és megáldotta az épületet. „A világ bölcsei igyekeznek megállapítani a betegségeknek az okát, és ezt követően orvosolni igyekeznek azokat. Az igazi bajt így határozhatom meg röviden: Isten távolléte a világból. Nincs sürgetőbb feladatunk tehát, mint megszüntetni és orvosolni az ebből adódó állapotokat" – mondta imájában a tiszteletes.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."