Gazdaság » Trendek

Betonba önti a virágokat

Az inkubátorház második emeletén nyomtatja a virágtartó öntőmintákat és VR-szemüveggel nézi meg, hogy milyen lesz a tervezett ház.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Fotók:Dávid Anna Júlia

Amitől jól megy az üzlet

Kapcsolati háló erősítése, üzletkötés,...
Fotók: Dávis Anna Júlia

A polcok között kezdtem

Az, hogy van egy termék és annak van egy ára, ma már...

Ezeket vették Hargita megyéből az idegenek

Kettő közülük folyékony halmazállapotú, de a...

Bálint György Szabolcs fotó: Egyed Ufó Zoltán
Bálint György Szabolcs fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2018. szeptember 19., 12:04
0 hozzászólás. 

Bálint György Szabolcs asztalán különös dolgok vannak: hajlakk, kozmetikai kendő, szemöldökcsipesz és spakli. A hajlakk biztosítja, hogy a műanyag tárgy később eltávolítható legyen a 3D-nyomtató forró felületéről, amely akár tükörtojás sütésére is alkalmas volna.

– Vannak, akik ezt a fejükre fújják? – lepődött meg Szabolcs, amikor látta, hogy hő hatására mivé alakul a hajlakk, illetve milyen vegyi anyagokból áll. Ami a saját frizuráját illeti, határozottan marad a sampon-víz kombónál, állítja.

DSC07998

A Concrete Studio ügyvezető tulajdonosa két hónapja került inkubátorba. Kaspókat nyomtat, pontosabban azok öntőformáit tervezi meg és nyomtatja ki 3D nyomtatóval az inkubátorház második emeletén. A fiatal építész nem csak, hogy kettőnél több lábon áll, de minden területen, amellyel foglalkozik, próbál innovatív lenni.

Virágot a betonba!

Az egyik asztalán két izgalmasan kinéző gép, 3D nyomtató található, de most épp munkanélküliek, mert kifogyott belőlük az üzemanyag. A sárga ASB vagy a szürke PLA fedőnevű műanyagszálakat (szaknyelven filamenteket), kilóra árulják, 65-80 lej körül van az értékük, minőségtől függően – árulja el Szabolcs.

DSC08072

Az ár és a környezetszennyezés, illetve az anyagminőség tekintetében nem mindegy az sem, hogy mennyire könnyen újrahasznosíthatók ezek a szálak. Szabolcs elmondja, hogy minél magasabb a műanyag terméken feltüntetett szám, annál nehezebben újrahasznosítható az alapanyaga.

A hatszögű kaspók és más használati tárgyak, mint például a folyékonyszappan-tartó és a lámpabúra – a hexa előtagú márkanevet fogják kapni. Egyelőre kész termék nincs, csak a nyomtatott negatívot és pozitívot láthatjuk az asztalon. Ezek a termékek betonból készülnek majd, Keresztúron, egy elhagyatott gyár területén fogják előállítani őket.

DSC08054

A virágtartók, folyékonyszappan-tartók egyelőre a romániai piacra készülnek. Szabolcs szerint idén év végén fog tetőzni az indusztrális stílus divatja világszerte. Nem fél attól, hogy lecsúszik a trendről, Romániába ugyanis minden divathullám négy évvel később érkezik, Magyarország esetében pedig kettő ez a szám.

A 3D nyomtatás amúgy nem gyors meló,

25 óra szükséges egy virágkaspó negatívjának elkészítéséhez. De nem szokta éjszakára otthagyni a nyomtatót, ugyanis tűzveszélyes a dolog, és ha valamiben téved a nyomtató, akkor kaspó helyett műanyagboglyát állít elő reggelre. Valószínű, ezért van az, hogy a virágtartó negatívját kisebb darabokból állította össze.

DSC07969

A 3D-nyomtató, ha nem akarsz különösebb bizniszt csinálni belőle, akkor is jó mulatság lehet. A körülbelül 400 dolláros szerkezettel a netről letölthető minták alapján különféle használati tárgyakat lehet nyomtatni. Szabolcs például a Catan telepesei játék figuráit készítette el, a falvakat és a városokat, na meg a rablót. De a készletből hiányzó legó darabkáinkat is elkészíthetjük vele.

DSC08005

Hátunk mögött a falon egy szintén 3D-nyomtatóval a már ismerős hexa mintára készített falióra üti az időt.

Malterbe született

A geometrikus formák közel állnak Szabolcshoz, aki építőtelepen nőtt fel, és végigjárta a szamárlétrát a malterhordótól az építésvezetésig.

DSC08036

Különben az építészet területén is újít. Azon dolgozik, hogy VR-szemüveggel egy Androidra fejlesztett applikáción keresztül megmutathassa klienseinek, hogy fog kinézni a lakásuk, amennyiben a tervei szerint készülne el. Egyelőre egy kanapét sikerült megnéznünk, ami pont illik Ufó inkubátoros projektjébe. Térjetek vissza, ha kíváncsiak vagytok rá.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."