Gazdaság » Trendek

Most téged kérdeznek. Válaszolj!

Szeretsz a garázsban bütykölgetni, a kicsi szobában terveket szőni, majd megvarrni, és ebből kis segítséggel meg is tudnál élni?

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek

Itt senki pénze sem büdös

Kulisszatitkok az inkubátorház igazgatójától....
gerebrobert05

Tanulj, hogy okos legyen a házad!

Geréb Róbert megtanít spórolni az energiával és...
Bálint György Szabolcs fotó: Egyed Ufó Zoltán

Betonba önti a virágokat

Az inkubátorház második emeletén nyomtatja a...

Geréb László, Derzsi László, Nagy György | fotó: P. E. É.
Geréb László, Derzsi László, Nagy György | fotó: P. E. É.
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2018. február 02., 12:11
0 hozzászólás. 

Újabb inkubátorházat hoznának létre Székelyudvarhelyen, ezúttal a kisiparosokat vennék célba. Egy EU-s pályázati kihívásra lett figyelmes a civilben pályázatírással foglalkozó Derzsi László RMDSZ-es önkormányzati tanácsos.

A nemrég felavatott Hargita Bussiness Center inkubátorház létrehozásakor több kisiparos is érdeklődött, számukra lenne-e valami lehetőség műhely létrehozására. A HBC-ben nem lehetett, mivel ott csak irodák, szolgáltató cégek vannak, az Európai Unió regionális operatív programja keretében azonban most meg lehet pályázni egy inkubátorházat a kistermelők számára.

Olyan, az inkubátorház indulásakor három évnél fiatalabb vállalkozások vehetnének részt a programban, amelyek elsősorban fém-, fa, textil-, építő-, illetve bőriparral foglalkoznak, a fémiparon belül pedig főként az autóiparnak bütykölnek.

Minimum 10 vállalkozásnak kellene benne működnie ahhoz, hogy megkapja az inkubátorház minősítést. A jelenlegi elképzelés szerint 15 férőhelyesre terveznék a létesítményt, de modulárisan, hogy lehessen igény szerint változtatni a méreteit.

A helyi és a megyei önkormányzat elvileg rábólintott arra, hogy 2018. május 7-ig partnerségben megpályázzák a minimum 200 ezer és maximum 7 millió euróig terjedő összeget.

Derzsi becslése szerint Udvarhely esetében a projekt értéke nem kellene, hogy meghaladja az egymillió eurós értéket, aminek az 50 százalékos önrészét fele-fele arányban állná a megyei és a helyi önkormányzat. Az önkormányzat a baromfipiac mögött található 3,7 hektáros területet átadná erre a célra.

Bújj elő a hátsó szobából!

Azt mindenki tudja, hogy Udvarhelyen szorgalmas emberek laknak, akik másodállásban is dolgozgatnak a sufniban, varrogatnak a kicsi szobában, autót és egyéb műszereket javítanak a garázssoron, de pontos adatok arra nézve nincsenek, kik lennének a jövő kisiparosai – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Ahhoz, hogy felmérjék, valóban szüksége van-e a városnak egy ilyen létesítményre, és milyen területeken, az UKKSZ a REGA Egyesülettel közösen kérdőívet dolgozott ki. A lehetséges jelentkezőknek ezt kellene kitöltenie február 19-ig erre a linkre kattintva. Bár a sajtótájékoztatón elsősorban a pályázati kiírásnak megfelelő szektorokat tüntették fel, a kérdőívet a kézműveseknek, élelmiszeriparban stb. érdekelteknek is ajánlott kitölteni, hogy lehessen felmérni, a továbbiakban mire lenne igény.

A kisiparosokat megcélzó inkubátorház ötletét eddig a gazdasági szövetségek, a helyi önkormányzat és a Hargita Bussiness Center vezetősége is pozitívan véleményezte, támogatásukról biztosították a kezdeményezőket, utóbbi a menedzsmentet is felvállalná, már csak a célcsoport, azaz a kisiparosok véleménye hiányzik.

A kérdőívet ezen a linken lehet kitölteni.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."