Gazdaság » Trendek

Pénz és otthon, újraértelmezve

Milyen lenne pontokkal vásárolni vagy telefonról irányítani a teljes háztartást? A keddi UKKSZ klub előadásain megtudhattuk.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
fotók: Pál Edit Éva

Főnök, van egy kis problémánk!

Ezzel kezdődik. Hogyan áll az ügy főnök? –...
vighbeata09

Így lett a szárhegyi káposzta márkanév

Ha eredeti vagy, védd magad. A szellemi értékek...
Kovács László és Fazakas Attila | fotók: Dávid Anna Júlia

A nagyoknak túl kicsik, a kicsiknek túl nagyok vagyunk

Munkájuk olyan, mint az egyszeri háziasszonyé, ha jól...

Udvarhelyi kezdeményezésekről beszéltek az előadók
Udvarhelyi kezdeményezésekről beszéltek az előadók
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. február 18., 12:44
0 hozzászólás. 

Kis körben már működő, de a jövőben kiterjeszthető innovatív udvarhelyi kezdeményezéseket mutattak be az immár második alkalommal megtartott UKKSZ-es klubrendezvényen. Az Udvarhelyi Kis- és Középvállalkozók Szövetsége januárban indította el havonta megtartandó előadássorozatát a Gondűző Étteremben – az első előadás a visszatekintésről szólt, ám a februári találkozón részt vevők a jövőt kutatták.

Kedden délután hat órára több mint harminc vállalkozó, illetve vállalkozással kacérkodó gyűlt össze a Gondűző földszinti rendezvénytermében, ahol Lukács László a helyi pénz, illetve a közösségi pontrendszer fogalmát, Geréb Róbert pedig a telefonról irányítható háztartás ötletét vázolta fel a jelenlévőknek. A kellemes klubhangulatban az előadások meghallgatásán és az evés-iváson túl lehetőség adódott új partnerségek kialakítására is.

A lenullázhatatlan kártya

A közösségi összefogás jó példája lehet az UniPoint rendszer bevezetése, az ehhez tartozó kedvezményes kártya használata – vetette fel Lukács László ötletgazda, aki harmadmagával évekig dolgozott egy helyi fizetőeszköz kifejlesztésén. Terveik, programjaik sikereiről és kudarcairól is beszámolt: kiderült, hogy a Román Nemzeti Bank nem támogatja a helyi pénznemek bevezetését, annak ellenére, hogy az Európai Unióban van erre gyakorlat.

A helyi pénz ötletének elvetése után született meg az UniPoint kártya ötlete, amely nem fizetőeszköz, hanem bizonyos értékű vásárlások után pontokat ad, ezek kedvezményt biztosítanak a partnerüzletekben. Lényegében a QR-kóddal, illetve a kártyát kibocsátó cég logójával ellátott kártyára „tömörítették" a bekapcsolódott vállalkozások hűségkártyáit: a kártyahasználók pontokat kapnak vásárlásaik után (a cégek meghatározhatják, mekkora összegért adnak pontot, de egy pont értéke minden esetben egy lej).

Ezek jóváírásával a vásárlóknak kevesebbet kell fizetniük, de ha elég sok pontot gyűjtenek össze, egy nagyobb értékű vásárlást is lebonyolíthatnak pénzköltés nélkül. Lukács szerint egy havi ezer lejt költő személy egy év alatt akár 1500 lejt is spórolhat ilyen módon. A program azonban nem engedi meg, hogy az egyik partnerüzletben kapott pontokat másik partnernél használjuk fel, tehát minden kedvezmény csak annál a cégnél érvényes, amelynél a pontot kaptuk. A kártya majdhogynem „lenullázhatatlan", mert a pontok felhasználásával történő vásárláskor is kapunk pontot. A kártyákat a cégek egy-egy speciális programmal ellátott táblagép segítségével aktiválják – ilyenek többek közt a székelyföldi áruházlánc üzleteiben is találhatók.

UKKSZ klub 2Székelyföld szerte eddig mintegy 16 ezer kártyát osztottak ki, ám az ötletgazda szerint jelentősen kellene növelni a partnerüzletek számát ahhoz, hogy a rendszer gördülékenyen működjön. Összefogásra biztatta az UKKSZ jelenlévő tagjait, és felvetette egy plusz kedvezmény, illetve egy jótékonysági program ötletét arra az esetre, ha a szövetség szervezetként társulna a programhoz. Az UniPoint telefonos alkalmazása hamarosan elkészül, az megkönnyíti majd a pontok számon tartását – mondta el.

Telefonról vezérelhető háztartás

Egy rövid nasiszünet után Geréb Róbert egy meglehetősen futurisztikus, de a megvalósítás küszöbén álló programról számolt be. A nemrég indult innovatív vállalkozásuk okos termosztátokat gyárt, amelyek vezeték nélküli interneten keresztül kommunikálnak a felhasználó okostelefonjával. A különféle „beépített" funkciók mellett tehát a készülék távvezérelhető, így tulajdonosa már a hazaérkezés előtt befűtheti vagy lehűtheti a lakását.

Hozzátette, az eszközöket teljes mértékben Udvarhelyen gyártják, csak az alkatrészeket rendelik meg máshonnan. Folyamatosan fejlesztik a rendszert, és terveik között szerepel, hogy az „okos otthon" többi funkcióját (például a távvezérlésű öntöző-, világító vagy sötétítőrendszert) is kidolgozzák. Az általuk elképzelt jövőbeli otthont A Jetson család című rajzfilmben látotthoz hasonlította, amelyben még a szék is a gazdája alá gurul.

Minél szegényebb, annál rongyrázóbb?

Ugyanakkor kiemelte, termékeiket nem a vagánykodóknak szánják, nem szeretnének beleesni az „okos otthon, köcsög lakó" csapdába. Nem véletlenül utalt arra a tanulmányra, amely szerint a gazdaságilag elmaradott országokban a legnépszerűbbek a luxusautók és népszerűtlenebben a környezetkímélő közlekedési módok. Ezenkívül a társadalom nagy százalékára jellemző, hogy jóval több ételt vagy éppen nagyobb házat vásárol, mint amire szüksége van. Ezek közvetve vagy közvetlenül mind a környezeti problémák súlyosbodásához vezetnek.

Az előadó által bemutatott berendezéseknek akkor van igazi hasznuk, ha környezettudatosan használják őket – mutatott rá. A környezettudatosság ismérveit ecsetelve (olyan evidenciákon kívül, mint a szelektív hulladékgyűjtés vagy a zöldenergia használata) praktikus tippeket is adott, egyebek mellett a lakás hőszigetelésére vonatkozóan. Rávilágított arra, hogy a hűtés több energiát igényel, mint a fűtés, és azt tanácsolta, lehetőleg küszöböljük ki a lakásban a 3,5 Celsius-foknál nagyobb hőmérséklet-ingadozást (pl. ne húzzuk vissza jelentősen a termosztátot), mert a visszafűtés költségesebb, mint a hőmérséklet szinten tartása.

Az előadók már a rendezvényen ígéreteket kaptak a partnerségre. Az előadásokkal közel sem ért véget az est, hiszen a klubtagok tovább is kellemes hangulatban társalogtak, tervezgették jövőbeli együttműködéseiket, programjaikat. Nagy György, az UKKSZ elnöke a jelenlévők figyelmébe ajánlotta a február 23-án megtartandó UKKSZ-akadémiát, amelyen újabb izgalmas előadásokat követhetnek az érdeklődők.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."