Gazdaság » Piac

Nagyon kevés élő bárányt adtak el nagypénteken

Az árus is fizet a bárányért húsvét előtt két nappal. Hogyan és miért? Magyarázatot kaptunk rá az állatpiacon.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
A szerző fotója

Az udvarhelyiektől éhen is halhatnánk

Csíkban sincs több pénz, de mégis jobban fogy a...
Fotó: Balogh Réka

Cserepes eper, ropogós cseresznye és házi pászka

Nagyon várták a piacon az árusok a jó időt és a...
Kicsi legény, nagy nyuszi. Fotók: Pál Edit Éva

Vegyél ki szabadnapot, és menj a piacra!

Sétálj egyet a napsütésben, alkudozz egy jóízűt,...

baranypiac-5
A bárányok hazamentek ma délután
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. március 25., 15:54
0 hozzászólás. 

Nagyon sok juhtenyésztő kínált élő bárányt nagypénteken a II. Rákóczi Ferenc utcai állatpiacon, ám a vásárlók nem nagyon akartak érkezni. Ott jártunkkor legalább harminc árus ajánlgatta kisebb-nagyobb, leginkább 15-20 kilós állatait.

Az autók utánfutójából, csomagtartóból, szekerekről bámuló, néhány hetes bárányok szinte egyfolytában bégettek.

El sem adtad, s már fizetsz érte

A bárányok piaci ára 9-10 lej/kilogramm élősúlyban. A néhány évvel ezelőtti állapotokhoz képest óriási változás, hogy a helyszínen nem lehet levágni az állatokat.

A bárányokat kínáló, főként környékbeli gazdaemberek közül többen is azt mondták, a piaci bárányvágás betiltása után nagyon kevés élő bárányt tudnak eladni. Egy gazda azt is megemlítette, hogy az üzletben 21-22 lejért lehet megvenni egy kilogramm bárányhúst, így kénytelenek az említett 9-10 lejes áron árulni a bárányokat.

baranypiac-1

Egyikük azt is elmondta, hogy a piaci árusítás csak úgy lehetséges, ha minden eladásra szánt bárányért öt lejt fizetnek a piacot felügyelő polgármesteri hivatali alkalmazottnak. „Tehát ha valaki mondjuk húsz bárányt hozott eladni, azért már 100 lejt ki kell fizetnie, s még nem adott el egyet sem" – jegyezte meg az egyik tenyésztő, nem titkolva, hogy egyáltalán nem örvendett, amikor pénteken reggel szembesült ezzel. „Legalább ennyivel támogathatná a város a gazdákat, hogy ezért nem kér pénzt" – tette hozzá az illető.

Sok a bárány, s már nem viszi az olasz

Egy miklósfalvi fiatal gazda, a kizárólag juhtenyésztéssel foglalkozó Molnár Attila úgy nyilatkozott, hogy néhány évvel ezelőtt megérte juhot tenyészteni, mert olasz cégek vásárolták fel az élő állatokat, 13 lejes kilónkénti áron. A környéken az állomány emiatt megnövekedett, de az említett cégek már nem vásárolják fel az állatokat.

baranypiac-7

Egy másik gazda hozzátette, hogy olyan potenciális vásárló van, aki szívesen megvenné az élő húsvéti bárányt, de levágni nem tudja, ezért inkább az áruházban veszi meg a fél bárányt vagy a combot.

„Harminc bárányt hoztam, mindegyikért kifizettem az öt lejt. Reggel óta ötöt adtam el" – mondja a máréfalvi Pál Levente. A juhtenyésztéssel foglalkozó gazda szinte azonnal mondta ezután, hogy nagyon nagy a kínálat, a vásárlóerő pedig alacsony, ugyanakkor úgy vélte: a piac helye nem a legjobb, mert ahhoz autó kell, hogy valaki lejöjjön és bárányt vásároljon.

baranypiac-3

A bárányt kínáló gazdák egybehangzóan állítják, hogy számukra sokkal jobb volt az az időszak, amikor a városi zöldségpiac mellett lehetett árusítani és helyben vágni is az állatokat.

Szombaton reggel 7 órakor folytatódik az élő bárány árusítása a II. Rákóczi Ferenc utcai állatpiacon.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."