Gazdaság » Piac

Városi piac: kelendő a zetelaki kucsma

Kevés volt az árus, még kevesebb a vásárló a kedd délelőtti órákban a városi piacon. Szemügyre vettük a kínálatot.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
A szerző fotója

Az udvarhelyiektől éhen is halhatnánk

Csíkban sincs több pénz, de mégis jobban fogy a...
Fotó: Balogh Réka

Cserepes eper, ropogós cseresznye és házi pászka

Nagyon várták a piacon az árusok a jó időt és a...
Kicsi legény, nagy nyuszi. Fotók: Pál Edit Éva

Vegyél ki szabadnapot, és menj a piacra!

Sétálj egyet a napsütésben, alkudozz egy jóízűt,...

Illatos és finom a nyárádmenti lila hagyma.
Illatos és finom a nyárádmenti lila hagyma.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. január 15., 13:05
0 hozzászólás. 

A bejáratnál a galaci család állította fel asztalát. Zoknit, elektromos cigarettát, mindenféle kütyüket, saját műhelyükben készített kézi szerszámokat, alumínium üstöt, lábosokat árultak.

„A kombinátban dolgoztam, aztán megszűnt a munkahelyem és saját vállalkozásba kezdtem, mert valamiből el kell tartani a három gyermeket. Húsz éve járunk piacolni Udvarhelyre. Csíkszeredában és Gyergyóban is árulunk" – mondja a családfő, portálunk kérdésére. Hogy megéri-e ekkora távolságot megtenni, igenlően bólogat. Akad vevő mindenre, még a 180 lejes 30 literes alumíniumból készült üstre is.

„Gyengén megy a vásár, látszik, hogy nincs itt pénz, kez'csókolom" – tárta szét kezét a keresztúri árus, aki szerint sem a tíz lejes, kukoricaháncsból készült lábtörlőt, sem az ugyanannyiért kínált cirokseprűt nem kapkodják el a piacolók.

Legalább húsz fajta gyógynövény (2 lej egy zacskóval), ecetes torma, tárkony (10 lej), málnalekvár, vegyes virágméz (10 lej/500 gramm), akácméz (12 lej/500 gramm) sorakozik a hodgyai idős hölgy asztalán. Vevő a portékára egyelőre nincs, pedig alkudni is lehetne az árból.

Fenyédi szomszédjánál puliszkalisztet is lehet kapni, egy kiló 12 lej. Ugyanennyit kóstál a fehér szemes paszuly is.

piacnap_január15

Szejkén termett a sütőtök – kilóját 2,50 lejben mérték, a két literes flakonban még gazdára váró házi tejet pedig 6 lejért. A nyárádmentiek asztalán gyönyörű lila hagyma (5 lej/kg) illatozott. A petrezselyem és a zeller kilóját 6, a murkot 3 lejért mérték. 15 lejt kértek a fokhagyma, 2,50 lejt a fekete retek és 2 lejt a káposzta kilójáért.

A jonatán és golden almát 2,50 lej/kg áron árulták a siménfalviak.

"Kéne egy nekem egy jó báránybőr sapka" – nézegette a zetelaki szűcs kínálatát egy úriember. Meleg és igazi báránybőrből készült a kucsma, amit 150 lejért lehetett megvásárolni. A szomszédos asztalnál a fél kilós homoktövis kivonatot 15 lejért, a szárított homoktövis bogyók kilóját ugyanannyiért árulta a Maros megyei termelő, aki szerint a C-vitaminbombára mindig akad vevő.

Hentesáruból bő volt a választék január 15-i, keddi piacnapon. A mangalica szalámit és a vadhúsból készült finomságokat egyaránt be lehetett szerezni. A vaddisznó kolbász kilóját például 39,90 lejért.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."