Gazdaság » Gazda

Egy Igazi Sajt született

Hogyan készül? Miért finom? És egyáltalán, ki az, aki ezt készíti? Demeter Adolf sajtmester szinte minden titokba beavat.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Egyed Ufó Zoltán fotói

Egy embernek nyolc tehén a normája

Szakács Vilmos bárkivel megosztja a tudását, aki...
Egyed Ufó Zoltán fotói

Én innen az életben nem mennék el

A pityókahegyeken túl, a diófák és a duci...
Jakab Béla fotó: Egyed Ufó Zoltán

Nyáron hólapát?

Nem gondolták, hogy ennyire nehéz lesz a keresztúri...

fotók: Egyed Ufó Zoltán
fotók: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: SZÁSZ ATTILA (X)
2017. július 03., 17:54
0 hozzászólás. 

460x276-hirdetes

A csíkszépvízi tejszövetkezet folyamatosan új és változatos termékekkel rukkol elő: a korábban megismert fűszeres sajtok mellé most a világ méltán legnépszerűbb sajttípusát, a Goudát is elhozták.

Mesélnél nekünk arról, hogyan lett belőled sajtmester?

Volt egy pályázati lehetőség itt, Csíkszépvízen, a Csengő tejszövetkezetnél, és úgy gondoltam, hogy érdemes lenne belevágni mert a tejtermékeket is szeretem, és így itthon is tudok dolgozni. A pályázatot szerencsésen megnyertem, így ezután fél év külföldi élet következett.

DSC09447

A hat hónap alatt Magyarországon hat különböző sajtmesternél tanultam, többek között Kiss Ferencnél vagy éppen Etyeken Hegedűs Imrénél, majd a tanulmányi félév lejárta után egyből el is kezdtem itt dolgozni.

Mi volt az első tevékenységed, feladatod itt Csíkszépvízen?

Mint minden kezdőre, így először rám is az apróbb feladatokat bízták: sajtcsomagolás, -forgatás és hasonlók.

Aztán apránként elkezdtem megszokni az üzemi feldolgozást, hiszen a tanulás alatt legfeljebb napi 1000-1200 liter tejet dolgoztunk fel – ezzel szemben itt nem csak a mennyiség, de ezzel együtt a felelősség is nagyobb, hiszen például ma is hatezer liter tejjel dolgoztunk.

Volt itt elődöd, akitől tanulhattál?

Igen, Ferencz Szilárd, aki a cég indulása óta itt van, és ő már közel harminc éve dolgozik a szakmában. Mondhatni, hogy bár a féléves tanfolyamon el lehetett sajátítani az alapokat, a tapasztalatokat javarészt itt szereztem.

DSC09458

A magyarországi üzemekben 4-5 óra alatt végeztünk a gyártással, itt azért a napi 8 óra munka megvan.

Miből áll egy sajtmester munkája? Hogy telik egy napod?

Ez egy hosszú folyamat, aminek az első fázisa a friss tej pasztőrözése, majd jön a tejkultúrákkal való kezelés.

Utána következik a szárítás, hogy a megfelelő savasságot elérje, majd az oltás, a vágás, az utómelegítés, a szárítás, az előpréselés és a préselés, minden fázis a maga megszabott időtartamával, és ez természetesen minden sajt esetében egy picit más.

DSC09744

A legújabb, Egy Igazi Sajt néven boltba kerülő, Gouda típusú sajtunk például teljesen eltér a többitől, hiszen sokkal tovább kell szárítani. Az elkészítéséhez felhasznált tejnek alacsonyabb a zsírtartalma, mint például a Csengő sajt esetén, de mégis lágyabb lesz, hiszen kérgesítjük, így nem tud kiszáradni a belseje.

Az is a te feladatod, hogy új ötleteket hozz, új sajtokat vezess be?

Igen, volt például próbálkozásunk Camembert típusú sajttal is, aztán jöttek a fűszeres sajtok, amik mondhatom, hogy beváltak, keresik őket. Van egy gyúrt, füstölt, Parenyicánk is, és most érkezik a Gouda.

DSC09598

Folyamatosan gondolkodunk és kísérletezgetünk, egy magyarországi ismerősöm szerint például kiváló a termékskálánk, csak egy lágy sajt hiányzik róla – most ezt kell kitalálnunk, hogy legyen egy friss sajtunk is.

A Gouda, a világ legnépszerűbb sajtja, miben tér el a többitől?

Más a tésztája, hiszen nagyobb lyukak vannak benne, ízvilága édeskés, a színe pedig sárgás. Minimum 100 napig érleljük, és nem vákuumfóliában, hanem szabadon, így jobban tud szellőzni.

DSC09664

A legidősebb Goudánk lassan 200 napos, de ez egyáltalán nem probléma, hiszen csak jobb lesz – hosszas érlelés után sem lesz csípős.

Próbáltuk már rántott sajtként és szendvicsbe is, mindig bejött, de mi kimondottan szeretjük sör mellé – egészen hihetetlen milyen jól talál az édeskés íz a keserűvel.

DSC09701

Mindenképpen prémium sajt, és ezért is nevezhetjük Igazi Sajtnak, hiszen a Csengő szövetkezetnek minden bizonnyal ez az eddigi legjobb sajtja.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."